marți, 15 februarie 2011

Phil Mollon - Inconstientul


“Inconstientul este, prin definitie, incognoscibil(...)Prin urmare, psihanalistul se afla in postura nefericita a celui care studiaza ceea ce nu poate fi cunoscut.”
 Sigmund Freud si-a dat seama ca actele ratate verbale sau scrise, rateurile memoriei, actiunile neadecvate si alte greseli pot fi nu erori aleatoare,ci demersuri cu intentie inconstienta.
 Psihanaliza este un demres de cooperare, desf. intre analist si pacient, cu scopul de a extinde domeniul constientului.
 Ideea de constient este similara cu aceea de atentie...sunte constienti de lucrurile cu care ne ocupam si nu suntem constienti de cele de care nu ne ocupam, lucruri de care am deveni constienti daca ne-am indrepta atentia catre ele.De alte lucruri evitam sa ne preocupam pt ca ele sunt perturbatoare sau dureroase-inconstient refulat.
 Exista numeroase modalitati prin care oamenii incearca sa ascunda de ei insisi adevaratele emotii=mecanisme de aparare(refularea, proiectia,rationalizarea,clivajul,defensele maniacale si altele).
 “Interpretarea viselor e calea regala spre o cunoastere a activitatilor inconstiente ale psihicului”
  Analiza viselor e cel mai important mijloc de a deschide calea spre inconstient.”Visele sunt fapte obiective. Ele nu raspund asteptarilor noastre si nu noi le-am inventat”
 Freud a ajuns la ipoteza ca visele reprezinta indeplinirea deghizata a unei dorinte, lucru foarte clar in visele copiilor. Ele sunt scurte, coerente si usor de inteles si continf de multe ori implinirea evidenta a unei dorinte. Oamenii care sufera privatiuni in raport cu nevoi fizice(infometati)viseaza satisfacerea acelei nevoi. Freud a concluzionat ca visele sunt un mijloc de continuarea a somnului, prin implinirea halucinatorie a unor dorinte care, altfel , ar fi perturbatoare. Visele devin mai obscure in situatiile in care ele privesc dorinte ce trezesc teama sau sunt asociate cu un conflict emotional iar pentru descoperirea semnificatia deghizata a unui vis e necesara explorarea asociatiilor si a gandurilor spontane ale visatorului.
 Daca dorintele ce se nasc in timpul somnului sunt de natura sa provoace anxietate, vinovatie sau rusine,atunci implinirea dorintei e deghizata.
 Se poate spune ca visele incearca sa se ocupe de animite zone ale vietii afective, zone perturbatoare, care includ conflicte- si care sunt partial inconstiente in starea de veghe. Bion sustine ca visele funct. ca o “bariera de contact” intre constient si inconstient- un hotar care exprima si ascunde inconstientul. Functia sa ar fi de a impiedica materialul din inconstient sa copleseasca psihismul constient. De aceea ideea de a interpreta visele poate trezi groaza de a fi impins la nebunie.
 Pe langa distorsiunile onirice datorate cenzurii si nevoii de deghizare, Freud a atras atentia asupra unei alte surse a “obscuritatii” viselor.Limbajul inconstientului funct. dif. de cel al constientului.Limbajul constientului e organizat in forma secventiala, relativ logica si gramaticala, urmand reguli lingvistice,in mare. Inconstientul exprimat in vis foloseste imagini vizuale ce pot combina semnificatii simultan, aceste intelesuri multiple sunr indicate prin fragmente ori se face aluzie la ele.Capacitatea de a conbina diferite elemente de semnificatie Freud a numit-o –condensare- ea apare astfel: 1. anumite elemente latente sunt pur si simplu inlaturate, 2. din multe complexe ale visului latent nu trece in visul manifest decat o frantura 3 elementele latente care au ceva in comun au fost asamblate pentru visul manifest,au fost contopite intr-o unitate.Forma cea mai simpla de condensare e aceea in care un personaj oniric e compus din trasaturi ale unor persoane diferite.
 Deplasare e o a doua trasatura a reprez. inconstiente, care are loc sub 2 forme: prin inlocuirea unui element cu altul,mai indepartat si prin mutarea accentului de pe un element important pe altul, lipsit de importanta.Lacan numea procesul “translatarea semnificatiilor”.
 Un alt proces al reprezentarii inconstiente e transformarea gandurilor in imagini vizuale si inlocuirea ideilor abstracte cu ceva mai concret.( ideea de adulter-vatamarea casatoriei- reprezentata printr-un picior rupt).
 Trasaturile inconstientului sunt mai mult decat cele ale simplului fapt de a nu fi constient.
 Caracteristici ale inconstientului care nu se regasesc la constient:
1.Impulsurile,ideile reciproc incompatibile pot exista fara sa para contradictorii.(iubirea si ura sunt exprimate simultan)
2.semnificatia poate fi deplasata de la o imagine la alta cu usurinta.
3.mai multe semnificatii diferite pot fi combinate intr-o imagine – condensare.
4.procesele inconstientului sunt atemporale.
5.inconstientul nu acorda atentie realitatii externe, ci repr. realitatea psihica.Visele sau halucinatiile sunt percepute drept reale.

“Chiar si in visele cel mai bine interpretate trebuie deseori sa lasam un loc in obscuritate, pentru ca la interpretare observam ca acolo se ridica un ghem de ganduri onirice care nu vrea sa se descalceasca, dar care nu funrnizeaza nimic in plus cunoasterii noastre despre continutul visului. Acesta este ombilicul visului, locul in care el se inradacineaza in necunoscut.”

 Modul de gandire inconstient in starile psihotice:

Silvano Arieti  ”Interpretarea schizofreniei” a examinta gandirea psihotica si cea onorica si a ajuns la concluzia ca :” Inconstientul si mintea persoanei schizofrenice percep doua sau mai multe obiecte drept identice daca ele au anumite caracteristici asociate care sunt identice.” [ Bill e cetatean britanic , prim-ministrul e cetatean britanic, Bill e prim-ministrul]. PP lui Arieti care arata ca logica inconstienta si cea schizofrenica se bazeaza pe existenta atributelor identice poate fi folosit pt a descrie formarea simbolurilor onirice frecvent intalnite.
 Pentru pacientul schizofrenic modul de cognitie specific procesuli primar poate contamina  capacitatea de prelucrare logica specifica procesului secundar, drept rezultat, sunt fol. aparente metafore, dar al caror caracter abstract se pierde.
 Perturbarea rationarii normale poate fi pusa in evidenta  de asemenea, prin testul Rorschach al petelor de cerneala, in cadrul caruia subiectului i se arata o serie de planse cu pete de cerneala colorate,cerandu-i-se sa spuna ce percepe si sa-si prezinte motivele pt acele perceptii.
 Pierderea capacitatii de lucru cu metafore abstracte in psihoza, seamana cu situatii in care actorii dintr-o piesa de teatru ar da buzna pe scena si ar incepe sa ucida sau sa violeze oamenii din public.
Unii pacienti schizofrenici intampina dificultati in a fi adormiti de-a binelea sau a fi complet treji. Desfasurarile psihice corespunzatoare visului nu sunt restrictionate cum trebuie intre granitele somnului. Modurile inconstiente de cognitie au invadat constientul. Pe de alta parte , e de subliniat faptul ca ultilizarea exclusiva a limbajului logic si rational ar putea fi plicticoasa si anormala. De patrunderea limitata a modului de gandire inconstient in viata  depinde coloratyra afectiva a limbajului.artei,culturii. Unii indivizi inzestrati intuitiv sau artistic poseda un acces neobsn la modalitatile cognitive in mod normal inconstiente sau de proces primar. Limitat si controlat, procesul primar e o sursa de creativitate, lasat liber el poate coplesi si distruge capacitatea de gandire rationala.
 Visele par a fi si comunicari din partea inconstientului. Ele pot dezvalui o inteligenta uimitoare si o ingeniozitate creativa ducand la reflectie asupra semnificatiei lor si pot determina persoana sa cugete la aspecte ale vietii sale care poate erau neglijate in preocuparile constiente. In plus aceasta functie pare sa se amplifice cand persoana este in terapie. Uneori ele pot fi vise de avertizare.
 Uneori visele reprezinta situatii inspaimantatoare, cunoscute inconstient dar ignorate sau negate constient.(Jung- Visele unei tinere ce indica o boala organica fatala).
 Daca Freud a studiat primul sistematic inconstientul dinamic, Storolow si Atwood au descris alte doua forme. Una e inconstientul prereflectiv,care consta din modele recurente sau principii organizatoare prin intermediul carora persoana isi percepe relatiile cu altii.(cazul pacientei care ii suspecta pe toti din jurul ei ca vor sa o controleze si incerca a-i controla ea pe ceilalti ,aceasta fiind singura alternativa ramasa.Mama pacientei ii stabilise viata dinainte de a se naste) Ideea inconstientului prereflectiv e asemanatoare cu conceptul freudian de transfer cf caruia o persoana va repeta spontan niste modele de relatie bazate pe relatiile din copilarie cu parintii.Transferul e o forma de amintire procedurala sau implicita.Nu consta in amintirea unor faote ci e o asteptare a ceea ce se va intampla in relatii, pe baza modelelor recurente ale primelor relatii din copilarie.
 Atwood si Storolow sustin ca amintirilor vatamatoare din copilarie nu li se permite accesul in constient pt ca ele nu primesc validare din partea persoanelor importante din mediul copilului si in consecinta nu pot fi recunoscute si gandite. Ei numesc aceasta Inconstientul Nevalidat.
 Cele trei forme de inconstient in practica se suprapun.

 Inconstientul neuropsihic

 Emisfera dreapta a creierului cu specializarea in perceptia vizuala, imagerie si afectivitate repr. baza inconstientului.
 Emisfera stanga specializata in procesare logica, lingvistica si secventiala e baza psihismului constient.
 In primii doi ani de viata emisfera dreapta e dominanta si e puetrnica, a.i. sa poata citi expresiile de pe chipul mamei.Ulterior , emisfera stanga devine dominanta. Blocarea comunicarii intre cele doua emisfere poate cauza refularea..informatiile emotionale nu sunt procesate si transpuse in limbaj verbal.
 Terapia psihanalitica presupune mutarea accentului functional  asupra emisferei drepte pe parcursul sedintei la pacient si la analist.
 Terapia cognitiva e o activitate a emisferei stangi pe cand psihanaliza foloseste fundamental receptivitatea emisferei drepte.

 Organizarea ierarhica a constiintei sau constiinte multiple?

 Teoria refularii presupune o organizare ierarhica a constiintei si o metafora  a profunzimii.Pentru pacientii care prezinta disociere sau clivaj marcat (cazul anna o.)si nu refulare, e nevoie de un model non-ierarhic.
 Disocierea e o perturbare puternica  a proceselor psihice in mod normal integrative, a.i. ceea ce se cunoaste si se simte intr-o stare psihica nu e perceput intr-o alta. Un anumit grad de disociere e intalnit la cei care au suferit traume complesitoare. Ea e pp trasatura a tulburarii borderline. Rar disocierea poate fi dusa la extrem a.i. persoana poate sa isi perceapa psihismul impartit in mai multe constiinte sau stari de personalitate alternative. Constientul nu se diferentiaza de inconstient, ci diferitele constiinte intre ele.
 Conceptele “refulare” si “disociere” sunt esentiale in intelegerea dinamicii psihice.

 Inconstientul infinit

 Psihanalistul Ignacio Matte Blanco si-a folosit cunostintele de matematica si filosofie in problema intelegerii inconstientului. El avanseaza umatoarea ipoteza : Inconstientul umreaza o anumita logica desi f ciudata daca e privita din perspectiva logicii aristotelice a constientului. Inconstientul adopta un pp al simetriei.Astfel se sexplica lipsa contradictiei, negatiei, atemporalitatea,reprezentarea intregului prin partea, dezorganizarea gandirii, condensarea,deplasarea. Un alt aspect e ca atunci cand obiectele si fenomenele sunt incadrate intr-un set, inconstientul trateaza toate elementele setului drept echivalente intre ele.In consecinta, inconstientul are de a face cu seturi infinite. Gandirea pur rationala si logica e predominant asimetrica pe cand limbajul viselor contine ceva mai multa simetrie.
 Mecanismele de aparare depind si de simetrie si de asimetrie. Deplasarea presupune ca doua obiecte sa fie tratate la fel dar intre ele sa existe totusi o diferentiere.
 Gandirea asimetica vede diferente si individualitate pretutindeni, simetria nu vede nici o diferenta.La cel mai profund nivel al inconstientului predomina simetrie pura, iar in simetria pura e Dumnezeu.

Un comentariu:

  1. Aceasta postare e toata carticica aceea "Concept de psihanaliza - Inconstientul" de Phil Mollon?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere